*حجاب زنان در برابر نامحرم:
بر زنان و دختران لازم است تمام بدن خود به جز گردى صورت و دست ها تا مچ را در مقابل نامحرمان بپوشانند. و اين مقدار با هر نوع لباس غير زينتى كه تنگ و چسبان نباشد پوشيده شود كافى است. هر چند چادر حجاب برتر است.
*حجاب زنان در برابر محارم:
زنان و دختران مى توانند در برابر محارم خويش سر و گردن و مقدارى از دستها و پاها را نپوشانند، اما بقيه بدن را بايد بپوشانند. و جايز نيست به شكل نيمه عريان در مقابل آنها ظاهر شوند.
*حجاب زنان در برابر زنان:
زنان می توانند در برابر زنان به جز عورتین بقیّه بدن را نپوشانند؛ مگر این که مفسده خاصّی داشته باشد.
*پوشش کف و پشت پای زنان:
مچ پا و بالاتر از آن، باید در مقابل نامحرم پوشانده شود؛ همچنین احتیاط آن است که كف و روى پا را نيز بپوشانند.
*رعایت حجاب هنگام قرائت قرآن:
هنگام خواندن قرآن، ادعیه و زيارات (در صورت عدم حضور نامحرم) رعايت حجاب واجب نيست اما خوب است به گونه اي باشد که ادب مناجات و حضور در برابر خداوند رعايت شود.
*چکمه:
چنانچه پوشیدن چکمه برای بانوان، مفسده نداشته باشد و از نظر عرف متدینین، موجب جلب توجه نامحرم نگردد مانعی ندارد.
*کلاه گیس:
استفاده از کلاه گیس برای زنان جایز است ولی باید آن را در برابر نامحرم بپوشانند.
*گل سر و کلیپس و موی دم اسبی:
مانعی ندارد ولی بهتر است از این امور که معمولا جلب توجه می کند اجتناب شود.
*پوشاندن انگشتر و زینتهای دیگر در برابر نامحرم:
وشاندن زيورآلاتي که معمولا در معرض ديد نامحرم است مانند انگشتر و حلقه ازدواج چنانچه مفسده اي نداشته باشد واجب نيست؛ ولی غیر اینها را بايد از ديد نامحرم پوشاند.
*حد پوشش در خواستگاری:
چنانچه مرد، رسما به خواستگاری رود و صحبت های مقدماتی انجام شود و قصد ازدواج، قطعی باشد، زن می تواند با هماهنگی خانواده، به مقدار لازم، بدون حجاب (یعنی نمایان بودن سر و صورت، گردن، مقداری از دست و بازو و مقداری از پاها) در برابر خواستگار، ظاهر شود. البته اگر ممکن باشد، این کار را کسانی مانند مادر و خواهر مرد یا زنان دیگر انجام دهند.
*لباس رنگی برای زنان:
استفاده از رنگهاي تند و زينتي جايز نيست اما رنگ ها و طرح هاي ساده تا زماني که منشأ مفاسدي نشود جايز است. هرچند رنگهاي سنگين بهتر است.
*حجاب مردان:
مردان مى توانند سر و گردن و مقدارى از سينه و دستها و پاها را در مقابل نامحرم نپوشانند، ولى بقيّه بدن را بايد بپوشانند.
*حجاب مردان در برابر مردان:
مردان می توانند در برابر مردان دیگر (البتّه در جائی که زنان حضور ندارند) به غیر از عورتین بقیّه بدن را نپوشانند؛ مگر این که مفسده ای داشته باشد.
*حجاب مردان در برابر زنان نامحرم:
مى توانند سر و گردن و مقدارى از سينه و دستها و پاها را نپوشانند، ولى بقيّه بدن که معمولا پوشانده می شود را بپوشاند.
*لباس آستین کوتاه:
برای مردان، پوشيدن لباس آستين كوتاه در صورتى كه تنگ و چسبان نباشد و آستينهاى آن نيز خيلى كوتاه نباشد، اشكالى ندارد.
*کراوات:
با توجّه به اين كه در حال حاضر و در كشور ما، اين امر به عنوان شعار بيگانگان و همبستگى با آنها محسوب مى شود، از آن اجتناب كنيد. ولى پوشیدن آن در كشورهايى كه جزيى از لباس مردم محسوب مى گردد، اشكالى ندارد.
*طلا برای مردان:
زينت به طلا براى مردان به هر رنگى كه باشد (حتّى طلاى سفيد) جايز نيست و نماز خواندن با آن باطل است، ولى استفاده از پلاتين كه فلز ديگرى است اشكالى ندارد.
*مشاهده تصاویر مبتذل:
نگاه کردن به چنین تصاویری حرام و از مصاديق اشاعه فحشا محسوب مي شود و لازم است به طور جدي از انجام آن اجتناب شود.
*نگاه به زنان نامحرم در تلویزیون:
چنانچه موجب فساد و انحراف نشود، و تصاویر برهنه يا نيمه عريان نباشد، جايز است.
*دیدن فیلم و عکس نامحرم:
در صورتی که صاحبان فیلم و عکس را بشناسند جایز نیست، و اگر آنها را نشناسند و منشأ فسادی نگردد(بدنها عریان یا نیمه عریان نباشد) جایز است.
*ماهواره:
با توجّه به اين كه غالب برنامه هاى ماهواره فاسد است، و اثرات منفى در پى دارد، و در هر خانه اى وارد شود غالباً از آن سوء استفاده خواهد شد، هرگونه خرید و فروش، نصب و راه اندازی، نگهداری و استفاده از آن جايز نيست و درآمدی که این راه به دست می آید اشکال دارد.
*اینترنت:
با توجّه به اينكه اينترنت قابل استفاده صحيح و ناصحيح است و مطالب خوب و بد دارد، از ابزار مشترك محسوب مى شود و چنانچه از آن استفاده هاى مشروع كنند اشكالى ندارد و خريد و فروش ابزار آن نيز جايز است.
*شبکه های استانی:
مشاهده شبکه هاي استاني از طريق ماهواره جايز نيست ولي استفاده از امکانات مخابراتي جمهوري اسلامي که به همين منظور توليد شده مانعي ندارد.
*تماشای مسابقات ورزشی برای بانوان:
تماشای مسابقاتی نظیر کشتی و شنا و مانند آن برای زنان از تلویزیون جایز نیست، ولی مسابقاتی نظیر فوتبال و والیبال و مانند آن _که قسمت عمده بدن آنان پوشیده است_ جایز است، مشروط بر این که مفسده خاصّی نداشته باشد.
*چاپ عکس نامحرم:
در صورتى كه زنى مقيّد به حفظ حجاب شرعى است نگاه كردن به عكس بدون حجاب او اشكال دارد، مگر اينكه او را نشناسد و مفسده ديگرى از نگاه كردن حاصل نشود.
*آرایش زنان:
آرايش گردى صورت و دستها تا مچ در صورتى كه بسيار خفيف باشد و منشأ مفسده اى نگردد اشكالى ندارد، ولى از آرايشهاى تند يا مفسده انگيز بايد پرهيز كرد.
*سرمه کشیدن:
در صورتی که ملایم باشد و آرایش تند محسوب نشود مانعی ندارد مگر اینکه منشأ مفسده ای گردد.
*اصلاح دختران:
اصلاح صورت براى دختران شرعاً حرام نيست، ولى با توجّه به اينكه برخلاف عرف و عادت است بهتر آن است از آن پرهيز كنند.
*اپیلاسیون:
ایپلاسیون اشکال ندارد ولی در مورد عورتین تنها توسط خود شخص یا همسرش مجاز است و اگر دیگری انجام دهد مرتکب کار حرامی شده است و درآمد حاصل از آن نیز حرام است.
*اصلاح و آرایش زنانه برای مردان:
جايز نيست مردان خود را شبيه زنان كنند، ولى اصلاح جزيى و مرتّب كردن بعضى از قسمتها كه منظره خوشايندى ندارد، اشكالى ندارد.
*ریش تراشی:
احتياط در ترک ريش تراشي (با تیغ یا هر ابزار مشابه آن) است، ولي چنانچه قسمت چانه باقي بماند، که گاه به آن ريش پروفسوري گفته ميشود، کافي است و احتياط آن است که مقدار باقيمانده به قدري باشد که صدق ريش کند.
*حداقل محاسن :
احتياط آن است كه باقيمانده به قدرى باشد كه صدق ريش كند.
*ازاله موهای زائد بدن:
از بین بردن موهای زائد بدن با هر وسیله ای که موجب ضرر قابل توجه برای بدن نشود مانعی ندارد؛ البته این کار در مورد موهای زیر بغل و اطراف عورت مستحب است.
*گفتگو با نامحرم در محیط کار:
در صورتى كه جهات شرعيّه مراعات شود، و به جز آن دو نفر شخص ثالثى نيز وجود داشته باشد، يا امكان ورود ديگرى بدون اجازه آنها باشد، و سخنان عادى و معمولى که لازم و ضروری باشد، اشكال ندارد.
*گفتگو و مراودات دختر و پسر:
گفتگو و مراوده پسر و دختر جایز نیست مگر اینکه پسر رسما به خواستگاری دختر برود که به مقدار نیاز و با رعایت موازین شرعی می تواند با او سخن بگوید و او را ببیند.
*حرف زدن با نامحرم:
چنانچه صحبت کردن با نامحرم از حد حرفهای عادی و معمولی فراتر رود و مفسده داشته باشد جایز نیست.
*دوستی با نامحرم:
دوستی با نامحرم جایز نیست و باید به صورت جدی از این کار پرهیز نمود.
*چت کردن:
اين كار با جنس مخالف اشكال دارد، و غالباً پيامدهاى منفى به همراه دارد.
*دست دادن با نامحرم:
دست دادن با زن یا مرد نامحرم جایز نیست. چنانچه طرف مقابل که حرام بودن این کار را نمی داند، با فرهنگ اسلام آشنا شود مشکل حل خواهد شد.
*عطر زدن خانمها خارج از منزل:
عطر زدن خانمها در خارج از منزل در روايت اسلامى نهى شده است، ولى چنانچه مقدار كمى براى از بين بردن بوى عرق و مانند آن بزنند مانعى ندارد.
*اموالی که نامحرم هدیه داده:
استفاده از اموالي که شخص با رضايت خود هديه داده مانعي ندارد ولي اگر مقدمه ارتباط حرامي باشد اشکال دارد که بايد برگرداند و اگر برگرداندن مفسده داشته باشد آن را صدقه مي دهد.
*صله رحم با بستگان گنهکار:
در صورتی که ادامه ارتباط، مفسده ای برای شما و خانواده داشته باشد، و یا ترک آن باعث نهی از منکر آنان شود می توان موقتا آن را ترک کرد. در غیر این دو صورت صله رحم را در حدّ واجب ترک نکنید، و در عین حال امر به معروف و نهی از منکر را با زبان خوش فراموش ننمایید.
*جواب سلام پیامک:
چنانچه قصد جدی برای سلام کردن داشته باشد باید به آن سلام پاسخ گفت.
*پس گرفتن هدیه:
اگر هدیه گیرنده از اقوام و خویشان باشد نمی تواند آن را بگیرد مگر اینکه شرط خاصی در مقابل دادن هدیه کرده و یا هدیه مشروط به ادامه ازدواج و امثال آن بوده؛ اما اگر از اقوام نباشد تنها در صورتی می تواند پس بگیرد که عین آن هدیه موجود باشد و مصرف نشده باشد و شرط خاصی در مقابل دادن هدیه نکرده باشد.