**متفرقه روزه**
*
*
تهیه غذا برای کسی که روزه نمی گیرد:
بطور کلي اگر آن شخص، شرعا معذور از روزه گرفتن باشد مانعي ندارد ولي در صورتي که معذور نيستند بايد آنها را با زبان خوب نهي از منکر نمائيد و از تهيه غذا خودداري نمائيد. و اگر بعد از نهي از منکر ناچار به اين کار باشيد براي شما مسووليتي ندارد.
***
غذا دادن به کارگری که روزه نمی گیرد:
به کارگر نمی توانید غذا دهید اما می توانید مزد او را اضافه دهید.
***
خوردن سحری:
سحری خوردن واجب نیست مگر برای کسانی که روزه واجب گرفته باشند و بدانند بدون آن مجبور به افطار روزه می شوند ولی در صورت افطار، کفاره عمد ندارد.
***
ترک روزه به دلیل افسردگی:
انسان باید همیشه به خداوند قادر مهربان امیدوار باشد و آنچه را او دستور داده از نماز، روزه، حجاب، یا سایر وظایف دینى انجام دهد و از رحمت واسعه او مأیوس نباشد، که ناامیدى از گناهان کبیره است و هیچ کس حق ندارد به بهانه افسردگى وظایف شرعى خود را ترک کند؛ مگر این که بر اثر بیمارى افسردگى عقل و هوش خود را از دست بدهد.
***
روزه سکوت:
روزه سکوت در اسلام مشروع نیست.
***
حرف زدن با نامحرم:
اگر از حد حرفهای عادی و معمولی فراتر رود و مفسده داشته باشد حرام است؛ روزه را باطل نمی کند اما از ثواب و اثر روزه کم می کند.
***
گوش دادن موسیقی:
كليّه صداها و آهنگ هايى كه مناسب مجالس لهو و فساد است حرام، و غير آن حلال است. گوش دادن به موسیقی حرام، روزه را باطل نمی کند اما از ثواب و اثر روزه کم می کند.
***
کارهای حرام غیر مبطل:
این کار هر چند روزه را باطل نمی کند اما حرام است و از ثواب و اثر روزه کم می کند.
***
دوستی با نامحرم:
اولا دوستي با نامحرم حرام است و بايد فورا توبه کرد و اين رابطه را قطع نمود. ثانيا حرف زدن با نامحرم اگر از حد حرفهاي عادي و معمولي فراتر رود و مفسده داشته باشد حرام است. در هر دو صورت، هر چند روزه باطل نمي شود اما مرتکب کار حرامي شده اند و از ثواب روزه آنها کم مي شود.
***
روزه کسی که نمازش قضا شده:
روزه باطل نیست اما باید سعی کند نمازش قضا نشود. چنانچه قضا شد احتیاط واجب آن است که پیش از نماز واجب بعدی همان روز، آن را قضا کند.
***
تحریک جنسی حرام:
۱- اگر با قصد بيرون آمدن مني اين کار را انجام دهد (هرچند بيرون نيايد) روزه اش باطل است.
۲- اگر چنين قصدي نداشته ولي عادت داشته با اين مقدار تحريک، مني از او خارج شود و اتفاقا بيرون آيد روزه اش باطل است و علاوه بر قضا، کفاره جمع نيز دارد.
۳- اگر يقين داشته با اين کار مني بيرون نمي آيد اما اتفاقا بيرون آيد روزه اش صحيح است.
***
روزه نگرفتن کسی که سحری نخورده:
انسان نمى تواند به خاطر سحری نخوردن، روزه را بخورد، ولى اگر بقدرى ضعف پيدا كند كه تحمّل آن بسيار مشكل شود، مى تواند روزه را بخورد و همچنين اگر خوف بيمارى داشته باشد.
***
بلندگوی مساجد:
نباید بلندگوهای مساجد مزاحمتی برای همسایه ها داشته باشد بنابراین بلندگوها برای داخل مسجد روشن باشد ولی برای پخش اذان اشکالی ندارد البته صدای بلندگو خصوصا در مورد اذان صبح باید بگونه ای باشد که حال همسایه ها نیز رعایت شود.
***
تکلیف جنب و حائض در شب قدر:
انجام اعمال شب قدر مانند غسل، خواندن دعا، زیارات و انجام سجده برای جنب و حائض اشکالی ندارد اما چند کار را نباید انجام دهند: ۱-نماز(چه مستحب و چه واجب). ۲-توقف در مساجد و مصلاهایی که حکم مسجد دارند (بجز حیاطی که جزء مسجد نباشد)؛ اما توقف در حسینیه ها اشکالی ندارد. ۳- دست زدن به خط قرآن یا اسامی مقدسه ای که در ادعیه وجود دارد. ۴- خواندن آیاتی که سجده واجب دارند. اما خواندن آیات دیگر از این سوره ها و سوره های دیگر اشکالی ندارد، هر چند خواندن بیش از هفت آیه کراهت دارد.
***
وجوب امساک:
بر حائض، مريض و مسافر مستحب است تا آخر روز از کارهايي که روزه را باطل مي کند خودداري کنند و بر غير اينها امساک بنابر احتياط واجب، لازم است.
***
روزه کله گنجشکی:
چنین روزه ای در اسلام مشروع نیست. البته والدین برای بچه های نابالغ خود برنامه ای در سه وعده روزانه تنظیم می کنند تا تمرینی برای روزه کامل گرفتن آنها در زمان بلوغ باشد.
***
خواندن نماز مغرب و عشاء قبل از افطار:
مسأله ۱۴۷۳- مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پيش از افطار بخواند، ولى اگر حضور قلب ندارد، يا كسى منتظر اوست، بهتر است اوّل افطار كند، امّا بقدرى كه بتواند نماز را در وقت فضيلت به جا آورد.