احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث روزه(۱۷)

**نماز عید**

*

*

وجوب و استحباب – جماعت یا فرادی:

مسأله ۱۳۰۶- اين نماز در زمان حضور امام عليه السلام واجب است و بايد به جماعت خوانده شود، ولى در زمان ما كه امام عليه السلام غايب است مستحب مى ‏باشد و مى ‏توان آن را به جماعت يا فرادى‏ خواند.

 

***

وقت نماز – استحباب افطار:

مسأله ۱۳۰۷- وقت نماز عيد فطر و قربان از اوّل آفتاب است تا ظهر، ولى مستحب است نماز عيد قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخواند و در عيد فطر مستحب است بعد از بلند شدن آفتاب افطار كند و زكات فطره را بدهد و بعد نماز عيد را بجا آورد.

 

***

دستور نماز:

مسأله ۱۳۰۸- نماز عيد فطر و قربان دو ركعت است، در ركعت اوّل بعد از خواندن حمد و سوره بايد پنج تكبير بگويد و بعد از هر تكبير يك قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تكبير ديگرى بگويد و به ركوع رود، بعد دو سجده به جا آورد و برخيزد و در ركعت دوم چهار تكبير بگويد و بعد از هر تكبير قنوت بخواند و تكبير پنجم را بگويد و به ركوع رود و بعد از ركوع دو سجده به جا آورد و تشهد بخواند و سلام گويد.

 

***

قنوت نماز:

مسأله ۱۳۰۹- در قنوت اين نماز هر دعايى كافى است، ولى مناسب است اين دعا را به قصد ثواب بخواند: «اللَّهُمَّ اهْلَ الْكِبْرِياءِ وَ الْعَظَمَة وَ اهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اهْلَ التَّقْوى‏ وَ الْمَغْفِرَةِ اسْئَلُكَ بِحَقِّ هذَا الْيَوْمِ الَّذِى‏ جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمينَ عيداً وَ لِمحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ كِرامَةً وَ مَزيداً انْ تُصَلِّىَ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ انْ تُدْخِلَنِى‏ فى‏ كُلِّ خَيْرٍ ادْخَلْتَ فيهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ انْ تُخْرِجَني مِنْ كُلِّ سُوءٍ اخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ اللَّهُمَّ انّى اسْئَلُكَ خَيْرَ ما سَئَلَكَ بِهِ عِبادُكَ الصَّالِحُونَ وَ اعُوذُ بِكَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُكَ الْمُخْلَصُونَ».

 

***

شک در تکبیرها و قنوت ها:

مسأله ۱۳۱۱- اگر در تكبيرهاى نماز و قنوتهاى آن شك كند چنانچه از محل نگذشته بنابر كمتر بگذارد و اگر بعد معلوم شود كه گفته بود اشكال ندارد.

 

***

فراموشی قرائت، تکبیر یا قنوت:

مسأله ۱۳۱۲- اگر از روى سهو، قرائت، يا تكبيرها، يا قنوتها را فراموش كند و بعد از رفتن به ركوع يادش بيايد نمازش صحيح است.

 

***

فراموشی سجده یا تشهد:

مسأله ۱۳۱۳- اگر در نماز عيد يك سجده يا تشهد را فراموش كند احتياط واجب آن است كه بعد از نماز آن را به جا آورد و اگر كارى كند كه در نمازهاى روزانه سجده سهو دارد احتياط واجب آن است كه سجده سهو را بعد از نماز به‏ جا آورد.

 

***

تقارن عید با جمعه:

نماز جمعه ساقط می شود.

 

***

قضای نماز عید:

نماز عید قضا ندارد.

***

کسی که در قنوت به امام می رسد:

حتی اگر در رکوع رکعت دوم نیز برسد نمازش صحیح است و ادامه را فرادی می خواند.

***

نیت امام و ماموم در نماز عید:

لازم نیست امام در نماز عید نیت جماعت کند ولی مامومین باید نیت جماعت کنند.

***

امامت نماز عید در دو محل:

امامت دوباره نماز عید اشکال دارد، ولى در نمازهاى یومیّه دو بار با دو گروه مختلف مى توان خواند.

 

جستجو