احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث روزه(۱۴)

**روزه مستحب**

*

*

برخی از روزه های مستحب:

روزه تمام روزهاى سال، غير از روزه‏ هاى حرام و مكروه، مستحب است، ولى بعضى از روزها تأكيد بيشترى دارد از جمله: ۱- پنجشنبه اوّل و آخر هر ماه و اوّلين چهارشنبه بعد از روز دهم ماه، حتّى اگر كسى اينها را به جا نياورد مستحب است قضا كند. ۲- سيزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه. ۳- تمام ماه رجب و شعبان و اگر نتواند قسمتى از آن را روزه بگيرد، هر چند يك روز باشد. ۴- روز بيست و چهارم ذى ‏الحجّه و بيست و نهم ذى‏ القعده. ۵- روز اوّل ذى ‏الحجّه تا روز نهم، ولى اگر به واسطه ضعف روزه نتواند دعاهاى روز عرفه را بخواند روزه آن روز مكروه است.

***

شکستن روزه مستحبی:

مسأله ۱۴۷۱- هرگاه كسى روزه مستحبّى بگيرد واجب نيست آن را به آخر برساند و هر موقع بخواهد مى ‏تواند روزه خود را بخورد، بلكه اگر برادر مؤمنى او را به غذا دعوت كند مستحب است دعوت او را قبول كرده در اثناء روز افطار نمايد.

 

***

روزه مستحبی برای کسی که قضا دارد:

کسي که روزه قضا دارد:
۱- نمي تواند روزه مستحبي بگيرد.
۲- مي تواند روزه مستحب را نذر کند، مشروط بر اين که بعد از روزه هاي قضا، بتواند آن را بجا آورد. به اين معنا که اگر مثلا ده روز، روزه قضا دارد و تا ماه رمضان آينده بيشتر از ده روز باقي مانده، مي تواند نذر روزه کند ولي اگر فقط ده روز باقي مانده، با توجه به اين که در اين حالت بايد روزه قضا را بگيرد، نذر روزه مستحبي اشکال دارد.
۳- مي تواند روزه نيابتي بگيرد.

 

***

عدول از نیت روزه استیجاری به روزه مستحبی:

روزه استیجاری در صورتی که روزه قضای قطعی باشد نمی تواند بعد از ظهر آن را افطار کند. اما اگر احتمالی باشد اشکالی ندارد.

 

***

افطار روزه مستحب با کار حرام:

شکستن روزه مستحبی با کار حرام کفاره ندارد.

***

عدول از مستحبی به قضا بعد از ظهر:

هرگاه قبل از ظهر یادش آمده بود امکان داشت اما در چنین شرایطی صحیح نیست.

 

***

اجازه والدین برای روزه مستحبی که ضروری باشد:

در مواردی که گرفتن روزه مستحبی ضرورت شرعی داشته باشد مثلا قادر به ازدواج نباشد و گرفتن روزه مستحبى را تنها راه جلوگیرى از فعل حرام باشد نیازی به کسب اجازه از والدین نیست اما سعی کند رضایت آن ها را تا آن جا که می تواند جلب نماید.

 

***

انجام روزه مستحبی با داشتن کفاره روزه:

کسی که کفاره بر او واجب است تنها در صورتی می تواند روزه مستحبی بجا آورد که کفاره مالی را انتخاب کرده باشد.

جستجو