###قرائت و ذکر
***
نماز به زبان عربی:
خواندن نماز به زبان واحد رمز وحدت مسلمين است. و يادگيرى ترجمه آن، كار ساده اى است. اگر يك ساعت وقت صرف آن كنيد براى يك عمر كافيست.
***
قنوت فارسی:
خواندن ذکر قنوت و اذکار دیگر نماز به غیر عربی جایز نیست.
***
نحوه قرائت حمد و سوره نماز ظهر در روز جمعه:
اگر در حضر نماز بخوانند بلند خواندن مستحب است و اگر در سفر باشد در صورتى مستحب است كه با جماعت بخواند نه فرادى.
***
تکرار برخی از الفاظ نماز:
در صورتی که به حدّ وسواس نرسد اشکالی ندارد.
***
اضافه کردن و عجل فرجهم در نماز:
اشكالى ندارد، ولى گاه ترك شود تا تصوّر نشود جزء نماز است.
***
###ارکان نماز
***
نشسته خواندن نماز:
كسى كه نمىتواند ايستاده نماز بخواند بايد بنشيند، ولى اگر بتواند بايستد و به عصا يا ديوار و مانند آن تكيه كند، يا پاهايش را از هم دور بگذارد بايد ايستاده نماز بخواند، مگر اينكه فوق العاده براى او زحمت داشته باشد. البته اگر مىتواند قسمتىاز نماز را ايستاده بخواند واجب است آن مقدار را بايستد و بقيّه را بنشيند.
***
سجده بر طرف نوشته و منقوش مهر:
اشکالى ندارد مگر در مواردى که دستاویزى به دست دشمنان بدهد و در هر صورت بهتر است از این کار خودداری نمائید.
***
سجده بر مهر شکسته:
سجده بر مهر شکسته ای که اندازه آن حداقل به مقدار یک بند انگشت است، اشکال ندارد.
***
سجده بر مهر جرم گرفته:
نماز خواندن بر روي مهري که رنگ آن تغيير کرده اشکال ندارد اما اگر جرم دارد بايد برطرف شود.
***
نماز با آرایش:
نماز خواندن با آرایش اشکالی ندارد و اگر نامحرم حضور نداشته باشد پوشاندن آن نیز واجب نیست. البته مواد آرایشی نباید مانند لایه ای روی پیشانی را بپوشاند و مانع رسیدن مهر به آن در حال سجده شود.
***
###لباس_ مکان_ زمان
***
نماز بر روی فرش نجس:
نماز خواندن بر روی محل نجس صحیح است مگر اینکه نجاست به بدن یا لباس نمازگزار سرایت نماید و تنها باید محل سجده نمازگزار (مهر یا چیزی که سجده بر آن انجام می شود) پاک باشد.
***
نماز بر تخت، تشک و … :
در صورتی که حرکت قابل توجه نداشته باشد و در هنگام سجده بدن آرام گیرد و همچنین بتواند اعمال نماز را به درستی انجام دهد مانعی ندارد.
***
خواندن نماز هنگام اذان:
هنگام شروع اذان، می توانید نماز را شروع کنید اما در مورد نماز صبح، احتیاطا ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان، نماز بخوانید.
***
نماز و روزه در قطبین:
در مورد روزه مناطقي که روز يا شب آنها خارج از متعارف است (مثلا بيش از ۱۸ ساعت ) بايد روزه خود را مطابق مناطق معتدله در آن زمان بجا بياورد مثلا همان زمان را در تهران يا قاهره در نظر بگيرد که طول شب و روز چقدر است -زيرا آن مناطق طلوع و غروب و نصف النهار دارند- سپس با افق خود آن را تطبيق کند و به تعبير ديگر اگر در آن فصل از سال در منطقه معتدله مورد نظر، طول روز ۱۴ ساعت است، آنها هم ۱۴ ساعت روزه مي گيرند به اين معنا که از طلوع فجر آنجا شروع مي کند و ۱۴ ساعت روزه مي گيرد و در زمستان که روزهاي منطقه معتدله مورد نظر مثلا ۱۲ ساعت است، بايد از طلوع فجر آنجا شروع کند و ۱۲ ساعت روزه بگيرد (مطابق مثال بالا). البته اگر شخصي توانايي روزه گرفتن تمام روز (مثلا ۱۸ يا ۲۰ ساعت) را در مناطق غير معتدل دارد بايد مطابق افق همان منطقه غيرمعتدل روزه بگيرد. و اما در مورد نماز در جاهايي که روز زياد کوتاه نيست، مطابق طلوع و غروب و ظهر آن محل بجا آورد و اگر طول روز زياد کوتاه باشد، مطابق آنچه در روزه نوشتيم عمل مي کند.
***
پوشش مرد در نماز:
مسأله ۷۲۶- مرد بايد در حال نماز عورتين خود را بپوشاند، هرچند كسى او را نمىبيند و بهتر است از ناف تا زانو را بپوشاند و از آن بهتر اينكه لباس كامل كه در برابر افراد محترم در تن مىكند به تن داشته باشد.
***
پوشش زن در نماز:
مسأله ۷۲۷- زن بايد در موقع نماز تمام بدن حتّى سر و موى خود را بپوشاند، ولى پوشاندن گردى صورت و دستها تا مچ و پاها تا مچ لازم نيست، امّا براى اينكه يقين كند كه مقدار واجب را پوشانده است احتياط اين است كه مقدارى از اطراف صورت و قدرى پايين تر از مچ را هم بپوشاند.
***
###نماز جماعت:
***
امامت غیر روحانی:
در صورتى كه دسترسى به روحانى واجد شرايط نباشد امامت غير روحانى واجد شرايط امامت جماعت، اشكالى ندارد. ولى اگر دسترسى به روحانى واجد شرايط باشد، احتياط آن است كه او را مقدّم بدارند.
***
امام راتب:
امام راتب، حقّ خاصّی بر مسجد پیدا نمی کند و در غیاب او می توان از امام دیگری استفاده کرد، ولی سزاوار است احترام امام راتب رعایت گردد.
***
اقتداء به امام جماعت ناشناس:
در صورتی که عدّه ای از مؤمنین ظاهر الصّلاح به وی اقتدا کرده باشند، یا در مساجد مهمّ شهر _که بدون تحقیق با کسی نماز نمی خوانند_ بوده باشد، می توان به او اقتدا کرد و فضیلت نماز جماعت را درک نمود.
***
جدا شدن از نماز جماعت:
بدون عذر نمى توان از جماعت جدا شد و نيّت فرادى كرد، خواه از اوّل تصميم بر اين كار داشته باشد، يا در اثناء نماز.
***
نماز فرادا به هنگام نماز جماعت:
در صورتى كه هتك نماز جماعت يا توهين به امام جماعت محسوب شود، جايز نيست، در غير اين صورت اشكالى ندارد.
***
دست دادن پس از نماز جماعت:
چنین کاری پسندیده است اما آن را به قصد يك عمل عبادى بعد از نماز انجام ندهند و گاهی نيز آن را ترك كنند.
***
عقب افتادن از امام جماعت:
اگر تبعيت عرفي از بين نرفته و خود را به رکوع امام برساند، نمازش به جماعت صحيح است.
***
###نماز قضا
***
چگونگی نماز قضا:
نماز قضا را بايد به همان شكلى كه قضا شده به جا آورد. اگر شكسته قضا شده، شكسته، و اگر به صورت تمام قضا شده تمام بجا آورند. اگر نماز ظهر و عصر بوده آهسته، و اگر صبح و مغرب و عشا بوده مردان بلند بخوانند.
***
زمان نماز قضا:
خواندن نماز قضا محدود به زمان خاصي نيست و در هر ساعتي از شبانه روز مي توان آن را بجا آورد مگر آنکه يک يا دو نماز قبل از آن قضا شده باشد که باید پيش از نماز همان روز، آن را قضا کند.(بنابراحتیاط واجب)
***
قضای نمازها و روزه هایی که مقدار آن معلوم نیست:
كسى كه چند نماز یا روزه از او قضا شده و شماره آن ها را نمىداند، مثلًا نمىداند دو تا بوده يا سه تا، كافى است مقدار كمتر را بخواند، امّا اگر قبلًا شماره آنها را مىدانسته، ولى به واسطه سهلانگارى فراموش كرده، احتياط واجب آن است كه مقدار بيشتر را بخواند.
***
ترتیب در قضای نمازها:
رعايت ترتيب در قضاى نمازها لازم نيست؛ مگر نسبت به نماز ظهر و عصر از يك روز و همچنين مغرب و عشاى مربوط به يك روز. بنابراين در مورد قضای نمازهایی که مربوط به یک روز نیستند، مى توانيد ابتدا تمام نمازهاى صبح را قضا كنيد، سپس نمازهاى ظهر، سپس نمازهاى عصر، و پس از آن نمازهاى مغرب، و سپس نمازهاى عشاء.
***
نماز نذر، مستحبی و استیجاری برای کسی که قضا دارد:
کسی که روزه قضا دارد، می تواند روزه نیابتی بگیرد؛ اما نمی تواند روزه مستحبی بگیرد و نذر روزه او صحیح نیست ولی اگر نماز قضا دارد، می تواند نماز مستحبی و یا نیابتی بخواند.
***
###نماز مستحبی
***
نماز شب:
نماز شب كه پس از نيمه شب بجا آورده مى شود مجموعا ۱۱ ركعت است. كه ۸ ركعت آن تحت عنوان نافله شب به صورت ۴ نماز ۲ ركعتى، و ۲ ركعت ديگر به نام نماز شفع، و يك ركعت آخر به عنوان نماز وتر انجام مى پذيرد که قنوت آن آداب خاصی دارد. حتى اگر كسانى وقت نداشته باشند يازده ركعت بجا آورند مى توانند همان ۳ ركعت نماز شفع و وتر را بجا آورند.
***
قنوت نماز وتر:
آداب زير در قنوت نماز وتر مستحب است:۱ـ طول دادن قنوت. ۲ـ دعا براى چهل مؤمن. ۳ـ هفتاد بار استغفار. ۴ـ سيصد بار العفو. واگر كسانى نتوانند مستحبّات قنوت مزبور را بجا آورند مى توانند قنوت آنرا مانند نمازهاى معمولى بخوانند.
***
###متفرقه نماز
***
اجیری که طبق قرارداد عمل نکرده:
در این موارد باید طبق قرار داد و اگر قرار دادی نبوده طبق عرف عمل شود و در هر صورت باید به همان فرد و یا مرکزی که نماز یا روزه استیجاری و مانند آن را به شما واگذار کرده مراجعه نمائید و تکلیف را روشن نمائید.
***
نماز کسی که شراب خورده:
چنین کاری حرام و گناه کبیره است. باید فورا توبه حقیقی کند. چنانچه در حال مستی باشد نمازش باطل است ولی اگر مست نباشد، باید دست و دهان خود را آب بکشد، وضو بگیرد و نماز بخواند؛ هر چند ثواب نماز او کمتر است. البته در هر صورت، بدن و لباس او که با این نجاست برخورد نداشته پاک می باشد.
***
حضور قلب در نماز:
برای تحصیل حضور قلب رعایت امور زیر لازم است. ۱-معرفت خداوند بزرگ که مانع توجه به مسائل کم اهمیّت دنیوی می گردد. ۲- تمرکز حواس و عدم توجّه به مسائل و کارهای پراکنده. ۳- انتخاب محلّ مناسب. ۴- دوری از گناه. ۵- شناخت فلسفه و معنی نماز. ۶- انجام مستحبّات. ۷- تمرین و استمرار. شرح بیشتر را در تفسیر نمونه، جلد ۱۴، اوایل سوره مؤمنون مطالعه نمائید.
***
راه حل سستی و کاهلی در نماز:
برای رسیدن به این هدف، رعایت امور زیر لازم است: ۱-معرفت خداوند بزرگ که مانع توجه به مسائل کم اهمیّت دنیوی می گردد. ۲- شناخت فلسفه و معنی نماز. ۳- آگاهی از عواقب ترک نماز و سستی در آن. ۴-انتخاب دوست مناسب و اهل نماز. ۵- شرکت در نماز جماعت. ۶- مداومت بر نماز اول وقت. ۷- دوری از گناه. ۸- انجام مستحبات. ۹- تمرین و استمرار با برنامه ریزی مناسب. ما هم برای موفقیت شما دعا می کنیم.
***
راه توفیق نماز شب و قضا نشدن نماز صبح:
چنانچه شبها غذاى سبكترى ميل کنید ، و از نوشيدنيهاى كمترى استفاده کنید ، و زودتر بخوابید، و از ساعت زنگدار و مانند آن استفاده كنید، اين توفيق انشاءالله نصيبتان خواهد شد.
***
نماز اول وقت در روز جمعه:
احتياط آن است كه تا پايان وقت نماز جمعه، نماز ظهر و عصر به صورت جماعت يا فرادى ترك شود.
***
بستن چشمان در نماز:
بستن چشمان در نماز مكروه است، ولى اگر راه حضور قلب منحصر به آن گردد، مستحب بودن آن بعيد نيست.
***