احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث وقف

*تبدیل مکان های موقوفه غیر مورد نیاز:

چنانچه در حال و آينده نيازى به استفاده از آن مكان مطابق نيّت واقف نباشد (مثل آب انبار در زمان ما) مى توان جهت ساير كارهاى عامّ المنفعه از آن استفاده كرد. و در صورتی که امکان استفاده از آن مکان نباشد می توانند آن را فروخته و مکان دیگری خریده و از آن جهت کارهای عام المنفعه استفاده کرد.

***

*تبدیل اجناس و اشیای موقوفه:

در صورتی که قابل استفاده نباشد، و یا ادامه استفاده از آن سبب شود که در آینده نزدیک قابل استفاده نباشد، و یا بر اثر یک دست نبودن، منظره ناخوشایندی داشته باشد، تبدیل آن به اجناس مشابه مورد نیاز جایز است.

***

*تبدیل املاک موقوفه غیر قابل استفاده:

در صورتی که در حال و آینده به هیچ وجه قابل استفاده نباشد می توان آن را فروخت و زمین مناسب قابل استفاده ای خرید و آن را وقف کرد و مطابق نیّت واقف از درآمد آن استفاده کرد.

***

*فروش قبرهای موقوفه:

فروش قبر در قبرستانهای موقوفه جایز نیست، اما متولّی قبرستان می تواند مبلغ مختصری بابت هزینه های نگهداری و خدماتی که در قبرستان به زوّار قبور ارائه می کند از اولیاء میّت بگیرد و در صورتی که زمین آنجا وقف قبرستان نشده باشد، بلکه وقف بر امامزاده باشد گرفتن وجه به نفع امامزاده مانعی ندارد. اما در هر حال انصاف را باید رعایت کرد.

***

*تغییر اوقاف:

املاک وقفی را نمی توان بعد از تحقّق وقف تغییر داد؛ مگر این که ضرورتی ایجاب کند، مثلا ملک موقوفه در آن شرایط هیچ فایده ای برای مصارف وقف نداشته باشد که می توانند آن را بفروشند و در جای دیگر ملک مناسبی بخرند و آن را بلافاصله وقف کنند.

جستجو