احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث موسیقی و مجالس شادی

*موسیقی:

كليّه صداها و آهنگ هايى كه مناسب مجالس لهو و فساد است حرام، و غير آن حلال است. و تشخيص آن با مراجعه به اهل عرف، يعنى افراد فهميده متديّن، خواهد بود.

***

*منظور از لهو و لعب:

منظور مجالسی است که برای عیّاشی و هوسرانی و بی بند و باری تشکیل شده است. و به تعبیر دیگر، به مجالسی گفته می شود که نزد عرف متدیّن مجلس گناه محسوب می شود، و موسیقی های مناسب چنین مجالسی حرام است؛ هر چند در مجلس عادی نواخته شود، یا به صورت فردی باشد (دقت فرمائید).

***

*خرید و فروش و نگهداری و تعلیم و تعلم آلات موسیقی:

این کار نسبت به آن دسته از آلات موسیقی که غالبا با آن، آهنگهای مناسب مجالس لهو و فساد نواخته می شود جایز نیست و در غیر آن اشکالی ندارد که تشخيص آن با مراجعه به اهل عرف، يعنى افراد فهميده متديّن، ممکن خواهد شد.

***

*آثار زیانبار موسیقی:

تشویق به مفاسد اخلاقی، غافل شدن از یاد خدا، تخدیر اعصاب و فرو بردن جامعه در غفلت و بی خبری، از جمله آثار زیانبار موسیقی حرام است. شرح بیشتر را در کتاب تفسیر نمونه، جلد ۱۷ ذیل آیه شریفه ۶ سوره لقمان، مطالعه فرمائید.

***

*موسیقی در مجالس اهل بیت (ع):

موسیقی در مسجد و حسینیه به طور کلی جایز نیست و در غیر آن استفاده از طبل و سنج و نی در صورتی که آهنگ مناسب مجالس لهو و فساد نزنند، و به گونه ای نباشد که باعث ایذاء دیگران گردد جایز است ولی استفاده از سایر آلات موسیقی از جمله دف جایز نیست.

***

*کف زدن:

كف زدن مانعى ندارد، امّا در مساجد و حسينيّه ها ترك شود.

***

*رقصیدن:

تنها رقص زن براى شوهرش(بدون حضور دیگران) جايز است، و بقيّه اشكال دارد.

***

*شرکت در مجالس آلوده به گناه:

شركت در مجلس گناه حرام است، ولى چنانچه ضرورت داشته باشد، مى توانید به مقدار ضرورت شركت كنید، يا در قسمت هايى بنشينید كه گناهى صورت نمى گيرد و مجلس گناه صدق نمى كند.

***

*مجالس شادی مشروع:

چنانچه از رقص و موسيقى حرام و كارهاى نامشروع ديگر پرهيز شود، و اشعار مناسب خوانده شود، يا نمايش هاى شاد مشروعى داده شود مانعى ندارد. و بسيارى از متديّنين در جلسات جشن ازدواج و مانند آن از همين روش استفاده مى كنند.

***

*شاباش:

اگر شاباش را در برابر رقص بدهند، اشکال دارد. و در صورتی که مفسده ندارد به صاحبان اصلی برگردانید و الا به فقرا صدقه دهید و اگر خودتان نیازمند باشید می توانید استفاده نمایید.

***

*گوش کردن به آواز زن:

گوش کردن به آواز زن براي مردان حرام است ولي براي زنان در صورتي که آهنگ آن مناسب مجالس لهو و فساد نباشد و منع قانونی نیز نداشته باشد اشکال ندارد.

***

*سرود دسته جمعی خواهران:

سرود دسته جمعی بانوان در مکانهای مخصوص به بانوان اشکالی ندارد، مشروط بر این که صدا و آهنگ آن مناسب مجالس لهو و فساد نباشد؛ امّا در جایی که مردان حضور دارند جایز نیست.

***

*سرود دسته جمعی مختلط:

در صورتی که صدای بانوان در صدای مردان محو شود و صدا و آهنگ سرود مناسب مجالس لهو و فساد نباشد اشکالی ندارد؛ در غیر این صورت جایز نیست.

***

*قرائت قرآن خواهران نزد مردان:

چنانچه به صورت ساده یا به شکل ترتیل بخوانند اشکال ندارد؛ امّا با صوت جایز نیست.

جستجو