احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث مساجد:

*تخریب بنای مسجد:

چنانچه اين كار براى تعمير و توسعه وفراهم كردن امكانات بيشتر براى نمازگزاران صورت گيرد، مانعى ندارد.

***

*نوسازی و بازسازی مساجد:

نوسازی و بازسازی مساجد تنها در صورتی جایز است که این کار به نفع نمازگزاران بوده باشد.

***

*عقب نشینی مسجد:

ملحق کردن چیزی از مسجد به کوچه و خیابان جایز نیست، و چنانچه بر خلاف این حکم شرعی ملحق کنند باید قیمت زمین الحاقی به نرخ روز گرفته و صرف توسعه و نیازهای مسجد شود.

***

*شرایط مسجد شدن یک زمین:

در یکی از این دو صورت، یک زمین حکم مسجد را پیدا می کند: ۱- صیغه مسجد بر آن بخوانند(بگوید این محل را برای خدا وقف مسجد کردم). ۲- بدون خواندن صیغه، با اجازه مالکش آن را برای مسجد قرار دهند و به نیت مسجد، در آن نماز بخوانند.
ضمنا از روز اول می توانند بخشی یا طبقه ای را مسجد و بخش یا طبقات دیگر را برای امور دیگر مانند حسینیه در نظر بگیرند.

***

*حیاط مسجد:

اگر حياط مسجد را جزء مسجد وقف كنند و در ابتدا صيغه وقف را بر كلّ آن جارى كنند، حكم مسجد را دارد. امّا اگر بر آن صيغه وقف به عنوان مسجد نخوانده اند و يا اطلاع نداريم كه چگونه صيغه وقف خوانده شده، اگر حياط براى اقامه نماز و برنامه هاى مسجد مورد استفاده است، آن نيز جزء مسجد بوده و حكم مسجد دارد والّا چنين نيست.البته میتوانید این مطلب را از هیئت امناء و امام جماعت مسجد سوال نمائید.

***

*استفاده از امکانات مسجد و حسینیه برای عروسی و …:

اين كار جايز نيست، مگر اينكه واقف به هنگام وقف چنين شرطى كرده باشد، يا عرف محل به هنگام وقف بر چنين استفاده هايى بوده باشد، كه در اين صورت جايز است؛ مشروط بر اينكه مستلزم كار حرامى نباشد.

***

*اجاره دادن وسایل مسجد:

اين كار جايز نيست، مگر اينكه هنگام وقف آن اشياء، چنين چيزى شرط شده باشد يا اين كار در محل متعارف بوده باشد كه وسائل مسجد وقف عام است، و واقف بر اساس عرف محل وقف كرده باشد.

***

*اشیای غیر قابل استفاده مسجد:

اگر به هيچ وجه در آن مسجد قابل استفاده نيست، مى توانند آن را بفروشند، و اشياء مشابه قابل استفاده اى خريدارى كنند. و اگر اشياء مشابه لازم ندارد، در ساير احتياجات آن مسجد صرف شود.

***

*ورزش در حسینیه و مسجد:

ورزش براى همگان، مخصوصاً براى جوانان و نوجوانان امر لازمى است؛ ولى مناسب مساجد و حسينيّه ها نيست. لازم است مكان مناسب ديگرى براى آن در نظر گرفته شود.

***

*پخش اذان و سایر برنامه ها از مسجد:

پخش اذان به هنگام وقت نماز صبح، ظهر و مغرب از بلندگوى مساجد به صورت معتدل مانعى ندارد، امّا براى ديگر برنامه ها بلندگوها را براى داخل مسجد تنظيم نمايند.

***

*استفاده از مسجد برای بسیج و کارهای فرهنگی و دینی:

فعالیت بسیج و کارهای فرهنگی در مسجد مانعی ندارد، مشروط بر این که مزاحمتی برای نمازگزاران ایجاد نشود.

جستجو