احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث زکات، حج و جهاد

*زکات طلا:

طلاهاى عصر و زمان ما، كه مسكوك به سكّه رايج معامله نيست زكات ندارد، ولى چنانچه مورد استفاده جهت زينت بانوان نباشد، يا اضافه بر شأن و نياز آنها باشد، و سال خمسى بر آن بگذرد، خمس دارد. سكّه هاى بهار آزادى نيز فقط خمس دارد.

***

*صندوق صدقات:

تنها در صورتیکه صندوق متعلق به موسسه خاصی نباشد و یا اینکه به شما اجازه این کار را داده باشند دخل و تصرف در آن مانعی ندارد.

***

*مصرف صدقات:

مصرف صدقات مستحبی تنها نیازمندان هستند مگر این که از ابتدا نوع مصرف آن مشخص شده باشد.

***

*کمک به گدایانی که نمی دانیم مستحق هستند یا نه:

کمک به گدایان اشکالی ندارد، ولی بهتر این است که انسان صدقات خود را به اشخاص یا مؤسّساتی بدهد که اطمینان از مصرف صحیح آن دارد.

***

*استطاعت مالی:

در استطاعت براى حج، علاوه بر داشتن هزينه رفت و برگشت، داشتن ضروريات زندگى و آنچه در گذران زندگى به آن نياز دارد نيز شرط است؛ مثل خانه مسكونى (ملكى يا اجاره‏اى)، اثاث خانه، وسيله سوارى و مانند آن؛ البتّه در حدّى كه مناسب شأن او باشد، و چنانچه عين آنها را ندارد، پول يا معادل قيمت آن را داشته باشد.

***

*استطاعت با قرض:

در صورتی که وام یا قرض از طریق مشروع باشد و مالی معادل آن داشته باشد و بتواند دین را با آن اداء کند و پرداختن قرض برای او آسان باشد حج واجب است.

***

*عدم استطاعت مالی در حال حاضر:

اگر قبلا مستطیع شده و در ثبت نام و رفتن به حج کوتاهى نموده، باید حجّ انجام بدهد ولی اگر کوتاهی نکرده و اکنون که نوبت او رسیده فاقد بعضى از شرایط مانند توانائی مالی باشد حج بر او واجب نیست.

***

*استطاعت مالی زن:

هرگاه زن مالی داشته باشد و یا با اشتغال در مؤسّسه‌اى هزينه حجّش را به دست آورد، و مخارج روزانه‌اش نيز تأمين باشد، واجب الحج است. امّا اگر با رفتن به حج، شوهرش براى مخارج زندگى به زحمت بيفتد، در صورتى مستطيع است كه به زحمت افتادن شوهر موجب مشكلاتى براى زن نباشد.

***

*مهریه و استطاعت حج:

در صورتی که مهریّه حداقل به مقدار هزینه های حج باشد، و مطالبه آن از شوهر مشکل خاصّی برای زن ایجاد نکند، مستطیع محسوب می شود و باید برای دریافت آن و ثبت نام حج اقدام کند.

***

*نحوه انجام حج برای کودکان:

از طرف او نیت کرده و لباس احرام به تن او کنند و لبیک گویان، او را در طوافها با خود برده و از طرف او نماز بخوانند. سپس او را در سعی همراه خود ببرند و هنگام تقصیر مقداری از موهای او را بچینند. با این حال اگر این کارها مشکلاتی را بوجود می آورد او را محرم نکنند.

***

*انجام عمره به نیت خود و دیگران:

در صورتی که سابقا عمره واجب خود را انجام داده است انجام عمره در ماه قمری دیگر به نیت خود و دیگران مانعی ندارد.

***

*عمره دوم در یک ماه قمری:

در مواردى که بخواهد در یک ماه قمری دو عمره بجا آورد عمره دوم را به قصد رجاء می تواند انجام دهد.

***

*تاتو، رنگ مو و مانند آن قبل از حج:

این کار اشکالی ندارد مشروط بر اینکه قصدش زینت در حال حج نباشد.

***

*کسی که برگشته اما طواف یا نماز طواف نساء او باطل بوده:

ترک محرمات لازم نیست، اگر طواف نساء را درست انجام نداده باشد باید از رابطه با همسر بپرهیزد تا کسی برای او نیابت کند و انجام دهد.

***

*قربانی واجب یا مستحب:

در مورد قرباني توجه به چند نکته لازم است: ۱- قرباني کردن تنها براي حاجياني که در حال انجام مناسک حج هستند و همچنين براي کساني که نذر قرباني دارند واجب است و بر ديگران واجب نيست؛ گرچه مستحب است. ۲- در قرباني مستحب، سن و جنس خاصي لازم نيست؛ البته کمتر از گوسفند و بز حکم قرباني را ندارد. همچنين چند نفر مي توانند با هم شريک شوند و يک حيوان قرباني کنند. ۳- ثواب اين کار را مي توانند به مردگان و زندگان هديه کنند. ۴-شايسته است بخشي از گوشت قرباني را به نيازمندان بدهند.

***

*واگذاری فیش حج:

هرگاه حج بر کسی مستقر نشده باشد و اکنون که نوبتش رسیده به علّت بدهی و مشکلات مالی قادر بر رفتن به حج نیست، می تواند فیش خود را مطابق مقررات حکومت اسلامی به دیگری واگذار کند.

***

*سود سپرده حج و عمره:

با توجّه به اينكه قراردادى بين مردم و سازمان حج در مورد سود منعقد نشده، و آنها با ميل خود آن را مى پردازند اشكالى ندارد. و هرگاه سود را جزء هزينه حج به حساب آورند، خمس نيز به آن تعلّق نمى گيرد.

***

*لقب حاجی برای عمره گذار:

حاجي کسي است که حج تمتع انجام داده ولی گفتن آن به کسی که عمره بجا آورده مانعی ندارد.

***

*زیارتی که کمک به حکام ظالم است:

در تمام طول تاريخ زيارت بيت الله الحرام و بسيارى از مراقد ائمه(علیهم السلام) غالباً مستلزم پرداخت وجوهى به ظالمين بوده است. اگر اين گونه كمك ها اشكال داشته باشد، بايد هم زيارت خانه خدا تعطيل شود و هم زيارت مراقد ائمه(علیهم السلام) و اين كار هرگز به مصلحت اسلام نيست.

***

*حج عمره و کمک به آل سعود:

این مساله با توجه به این که بجا آوردن حج عمره بر کسانی که مستطیع برای عمره هستند و هنوز حج تمتع بجا نیاورده اند واجب است (بنابراحتیاط)، مشکلی ندارد اما شایسته است که خریدهای خود را از آن کشور انجام ندهند.

***

*عملیات استشهادی:

در صورتى كه تنها راه دفاع از اسلام و كشورهاى اسلام و حفظ جان مسلمانان باشد، و راه ديگرى وجود نداشته باشد، از باب ضرورت و به مقدار ضرورت جايز است.

***

*شهید کیست؟

شهید به معنی خاص که احکام ویژه ای دارد تنها کسی است که در میدان نبرد در راه اسلام به شهادت رسیده باشد، ولی تمام کسانی که در راه انجام وظیفه الهی به قتل می رسند شهید به معنی عام می باشند و اجر شهید را دارند.

جستجو