احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث طهارت و نجاست

*وحدت وجود:

وحدت وجود معانى متعدّدى دارد، آنچه به طور قطع باطل و به عقيده همه فقها موجب خروج از اسلام است اين است كه كسى معتقد باشد: «خداوند عين موجودات اين جهان است، و خالق و مخلوق و عابد و معبودى وجود ندارد. همانطور كه بهشت و دوزخ نيز عين وجود اوست» و لازمه آن انكار بسيارى از مسلّمات دين است، هرگاه كسى ملتزم به لوازم آن بشود خارج از اسلام است و غالب فقهاى معاصر ـ اعم از احياء و اموات ـ اين موضوع را پذيرفته، و در حواشى عروه به آن اشاره كرده اند.

***

*واسطه ها در نجاست:

تا دو واسطه باعث انتقال نجاست مى شود، نه بيشتر، يعنى اگر دست نجس مثلا به دست ديگرى بخورد آن هم نجس مى شود، و اگر آن به شىء سوم اصابت كند آن نيز نجس مى شود، ولى اگر شىء سوم به چهارمى بخورد نجس نخواهد شد. به تعبير ديگر، متنجّس اوّل و دوم سبب سرايت نجاست مى شود، ولى متنجّس سوم سبب سرايت نجاست نمى شود، هر چند خود آن نجس است.

***

*درمان وسواس:

منشأ وسواس، ناآگاهى نسبت به مسايل شرعى است و تنها راه حل آن،آشنا شدن به احكام دينى و بى اعتنايى به وسواس است. وظيفه شما این است كه مانند ساير مردم متديّن عادى عمل كنيد (هرچند به نظر خودتان كافى نباشد) و بيش از آن وظيفه اى ندارید. ما مسؤوليّت اعمال شما را برعهده مى گيريم. اگر با دقت به دستور فوق عمل كنید ظرف مدت كوتاهى نجات می یابید. براى موفقيّت شما در عمل به دستور فوق دعا مى كنيم.

***

*سله روی زخم:

در صورتى که از حالت خون بیرون آمده، و با شستن زایل نمى شود، ظاهر آن با آب کشیدن پاک می شود و به همان حالت غسل و وضو می گیرد.

***

*عرق جنب و حائض:

عرق حائض و جنب نجس نیست و لباسهایی که در این حالت پوشیده می شوند چنانچه آلوده به نجاستی نشده باشند پاک هستند.

***

*جوشاندن سرکه:

جوشاندن سرکه اشکالی ندارد ولی آب انگور جوشیده حرام است مگر اینکه دو سوم آب آن تبخير شود.

***

*اسامی متبرکه در دستشوئی:

اگر امکان بیرون آوردن آن وجود نداشته باشد باید آن محلّ را تخلیه یا تعطیل کنید، و اگر دیگران خبر ندارند، لازم نیست اعلام کنید. امّا آنان که مى دانند، باید رعایت کنند. و اگر چاه متّصل به لوله کشى فاضلاب است، هنگامى که اطمینان حاصل شود به همراه فاضلاب به نقطه دورى منتقل شده، مشکلى ندارد.

***

*موبایل، نوار، سی دی حاوی قرآن در چاه توالت:

در صورت امکان سعی کنند آن را خارج کنند، و اگر این کار ممکن نبود استفاده از آن توالت جایز است.

***

*نگهداری سگ:

اگر به قصد استفاده مشروع و عقلایی مثل نگهبانی باشد اشکالی ندارد ولی خرید و فروش و نگهداری سگهای زینتی و امثال آن جایز نیست.

***

*نحوه تطهیر:

اگر چيز نجسى را با آب كر يا جارى يا آب لوله كشى بشويند تا عين نجاست برطرف شود، يا بعد از برطرف كردن عين نجس یک بار در آب كر يا جارى فرو برند پاك مى‏شود، ولى فرش و لباس و مانند آن را بايد فشار يا حركت داد تا آب آن خارج شود. البته اگر هنگام شستشو، آب در آن جریان پیدا کند فشار لازم ندارد.

***

*تطهیر مکان و فرش نجس:

ابتدا عين نجاست را برطرف نماييد. اگر آب قليل است مقداري آب روي آن قسمت بريزيد بگونه اي که محل نجس شده را در برگيرد و کمي آب را حرکت دهد و بعد با دستمالي آن آب را جمع کنيد. بدين ترتيب آن قسمت پاک مي شود اما دستمال و دست و ظرفي که دستمال در آن قرار مي گيرد نجس است و اگر با آب لوله کشي بشوييد همين مقدار که آب، محل نجس شده را فرا بگيرد و کمي آب را حرکت دهد پاک مي شود. و بهتر اين است که غساله آن با دستمال و امثال آن جمع شود.

***

*باقی ماندن رنگ نجاست پس از شستن:

مسأله ۱۹۰- هرگاه چيز نجسى را بشويند و عين نجس برطرف شود امّا بو يا رنگ آن بماند ضررى ندارد و اگر شك كند عين نجس مانده يا نه، بايد بيشتر بشويد تا يقين كند از بين رفته است.

***

*ماشین لباسشوئی:

ماشينهاى اتوماتیک كه يكى دو بار با موادّ شوينده لباس را مى شويد و آخرين بار پس از پاک کردن عین نجاست با آب خالص شستشو مى دهد و بعد آب را تخليه مى كند، لباسهایی که شسته پاک است و ماشین نیز پاک است. البته در لباس شویی های سطلی و دوقلو که ماشین بطور خودکار، لباس را تطهیر نمی کند چنانچه لباس نجسی در بین لباسها باشد فضای داخل ماشین، آب درون آن و تمامی لباس ها نجس هستند و باید آب کشیده شوند.

***

*تطهیر موبایل نجس شده:

می توانید قاب آن را باز کرده و تطهير کنيد و يا براي آن، جلد تهيه نماييد.

***

*غساله:

هرگاه با آب، چیزی را که نجس شده (با شرایطی که در رساله آمده) بشویند پاک می شود اما اگر با آب قلیل باشد، آبی که از آن جدا می شود و آن را «غساله» می گویند نجس است و اگر با آب لوله کشی یا آب کر بشویند چنانچه ذرات نجاست در غساله نباشد پاک است.

***

*معاشرت با غیر مسلمان:

در غير موارد ضرورت از آنها اجتناب كنند؛ ولى كسانى كه به كشورهاى غير اسلامى سفر مى كنند يا در محیط هایی زندگی می کنند که غیر مسلمانان حضور دارند لازم نیست از آن ها و حتی غذاهای غیر گوشتی شان اجتناب کنند. همچنین اجتناب از میگو و ماهی های فلس دار آن ها نیز لازم نیست.

***

*معاشرت با فرقه ضالّه بهائیان:

شک نیست که آنها افراد منحرفی هستند، و اساس مذهب ساختگی آنها از سوی دولت های استعماری انگلستان و آمریکاست، و جزء کفّار حربی هستند. آنها نجس هستند و هیچ گونه معاشرت، خرید و فروش و همکاری با آنها جایز نیست.

***

*اهل حق:

اهل حق دو گروه اند: عده‏اى منكر ضروريات اسلام اند، نماز و روزه هيچ‏كدام را قبول ندارند كه استفاده از غذای آن ها، معاشرت و ازدواج با آنها مطلقا جايز نيست، ولى عده‏اى به يگانگى خدا و رسالت پيامبر شهادت مى‏دهند و اگر انكار ضروريات هم كنند به انكار نبوت باز نمى‏گردد که معاشرت با گروه دوم مانعی ندارد و ازدواج با آن ها در صورتى كه بيم آن باشد كه زوج تحت تأثير عقائد زوجه واقع شود اشكال دارد و اگر بيم اين مطلب نباشد حرام نيست ولى بهتر است اگر ضرورتی ندارد با ديگرى ازدواج كند.

***

*زدن دو لیوان به یکدیگر:

این کار که به معنای تقلید از شرابخواران است اشکال دارد اما خوردن آب داخل لیوان حرام نیست.

***

*خون داخل تخم مرغ و شیر:

کافی است خون موجود در تخم مرغ را بردارند و دور بریزند ، و بقیّه پاک و حلال است. امّا اگر عمدا به هم بزنند تا مستهلک شود خوردن آن اشکال دارد. همچنین بهتر است از رگه های خونی که در درون شیر دیده می شود و سپس مستهلک می گردد پرهیز شود؛ هر چند محکوم به حرمت و نجاست نیست.

***

*فضله موش در مواد خشک:

می توانند فضله و مقداری از اطراف آن را بردارند و بقیه را مصرف کنند.

***

*فضله موش در موادخیس خورده:

اگر به اندازه ای در آب بوده است که نجاست به داخلش نفوذ کرده یا پخته شده باشد خوردن آن حرام است؛ ولی می توان به عنوان خوراک حیوانات از آن استفاده کرد.

***

*پیداد شدن فضله موش در غذا:

اگر در غذاي پخته شده نجاستي مانند فضله موش پيدا شود و انسان يقين کند که نجاست هنگام پختن غذا در ظرف بوده، غذا نجس شده است و نمي توان از آن استفاده کرد. ولي اگر احتمال مي دهد بعداً افتاده آن مقدار که يقين به سرايت دارد را جدا مي کند و بقيه پاک است و جستجو لازم نيست.

***

*الکل موجود در غذا:

ممکن است بطور طبیعی مقدار کمی الکل در برخی مواد غذایی باشد که اگر مست کننده نباشد خوردن آن اشکالی ندارد اما اگر الکل مست کننده را از خارج وارد مواد غذایی کرده باشند استفاده از آن جایز نیست.

جستجو