احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث طلاق

*طلاق غیابی:

هر گاه براى حاكم شرع، يا كسى كه از سوى حاكم شرع وكالت دارد، ثابت شود كه زن در عسر و حرج شديد است، به شوهر او اتمام حجّت مى كند كه يا به خوبى با وى زندگى كند، و حقّ و حقوق او را بپردازد، و يا وى را طلاق دهد. و چنانچه به هيچ كدام عمل نكرد، يا دسترسى به او نیست،حاکم شرع می تواند زن را طلاق دهد، و پس از عده می تواند ازدواج کند. و اگر مطلقاً آمیزشی صورت نگرفته عدّه لازم نیست.

***

*هدایای زوجین پس از طلاق:

هدایائی که به قصد ازدواج و ادامه زندگی تهیه شده است در صورتی که موجود باشد و زوجین نسبت فامیلی نسبی نداشته باشند قابل بازپس گیری است هر چند این کار مکروه و ناپسند است.

***

*عدّه عقد دائم:

در عقد دائم در صورتي که دخول نشده، عده ندارد ولي چنانچه در طول دوران عقد (زناشويي)، حتي يک بار، دخول صورت گرفته باشد، زن بايد بعد از صيغه طلاق، عده نگه دارد. زني که عادت مي شود احتياط آن است که بقدري صبر کند که دوبار حيض ببيند و پاک شود و هنگامي که حيض سوم را ديد عده او تمام است و زني که عادت ماهانه نمي بيند اگر در سن زناني باشد که عادت مي بينند بعد از طلاق بايد سه ماه عده نگه دارد.

***

*عدّه عقد موقت:

در عقد موقت در صورتی که دخول انجام نشده عده ندارد؛ و در صورت دخول بعد از تمام شدن مدّت یا بخشش باقیمانده مدت توسط مرد عده آغاز می شود، عده زنی كه عادت ماهانه مى‏بيند، به مقدار دو حيض كامل است و اگر عادت نمى‏بيند چهل‏ وپنج‏ روز تمام.

***

*عدّه وفات:

زنى كه همسرش از دنيا رفته بايد چهارماه و ده روز عدّه نگه دارد، خواه ازدواج دائم باشد يا موقّت، شوهرش با او نزديكى كرده باشد يا نه، حتّى زن يائسه نيز بايد عدّه وفات نگه دارد و اگر باردار است بايد تا هنگام وضع حمل عدّه نگه دارد، ولى اگر پيش از گذشتن چهارماه و ده روز فرزندش به دنيا آيد بايد تا چهارماه و ده روز از مرگ شوهر عدّه را ادامه دهد.

***

*عدّه وطی به شبهه:

آغاز عده وطی به شبهه از زمان وطی می باشد و مدت آن، به اندازه عده طلاق است(بنابر احتیاط ).

***

*عدّه زنا:

زنا عده ندارد ولی احتیاط واجب آن است که یک حیض استبراء کند.(یعنی بعد از رابطه نا مشروع صبر کند تا یکبار حیض شده و پاک شود و بعد از آن ازدواج نماید.)

***

*عدّه زن باردار:

پايان عدّه زن باردار، متولّد شدن فرزند يا ساقط شدن آن است، حتّى اگر يك ساعت بعد از طلاق بچه به دنيا آيد، عدّه او تمام مى‏شود و مى‏تواند شوهر كند.

***

*رعایت عدّه در صورت علم به عدم حمل:

عدّه در واقع حريم زوجيّت است و فلسفه و حكم آن منحصر به انعقاد نطفه نيست؛ به همين دليل اگر مردى سالها از زن خود جدا زندگى كند يا در مسافرت باشد، و همسرش را طلاق دهد، رعايت عدّه بر زن مدخوله غير يائسه واجب است.

***

*نفقه ایام عدّه و اطاعت شوهر:

در عدّه طلاق رجعی نفقه زن بر عهده شوهر است، و همه احکام زوجیّت جاری است.

جستجو