احکام شرعی مبتلابه مربوط به مبحث خون های سه گانه

*تجاوز خون از ده روز:

چنانچه خون حيض (حتي اگر بصورت لکه کمرنگي باشد) از ده روز بگذرد به مقداري که در ماههاي قبل خون مي ديده عادت ماهانه قرار ميدهد، و بقيه حکم استحاضه دارد. و اگر مجموع ( پاکي و خون) از ده روز تجاوز نکند همه آن حيض محسوب مي شود.

***

*لکّه بینی قبل از حیض(لکّه مشکوک):

چنانچه عادت ماهانه مرتب دارد و خون یا لکه در ایام عادت و یا چند روز قبل از آن دیده شود و سه روز پشت سرهم باشد (هر چند فقط باطن آلوده باشد)، حيض است ولی اگر مجموع خون ولکه ها از ده روز بیشتر شود فقط خون هایی که در روزهای عادت دیده حیض است و بقیه استحاضه.

***

*لکّه بینی قبل از حیض(عادت مرتب ندارد):

چنانچه عادت مرتب ندارد، خون هائی که نشانه های حیض را دارد، حیض است(به شرطی که از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد و فاصله دو حیض کمتر از ده روز نباشد.) در غير این صورت، احكام استحاضه را دارد.

***

*لکّه بینی بعد از حیض:

چنانچه خون حيض (حتي اگر بصورت لکه کمرنگي باشد) از ده روز بگذرد به مقداري که در ماههاي قبل خون ميديده عادت ماهانه قرار مي دهد، و بقيه حکم استحاضه دارد. و اگر مجموع ( پاکي و خون) از ده روز تجاوز نکند همه آن حيض محسوب مي شود.

***

*پاکی در میان حیض:

هرگاه زن پيش از ده روز پاک شود (هر روزي که باشد) و بداند که در باطن خون نيست، بايد غسل کند و عبادت هاي خود را بجا آورد، اگرچه يقين داشته باشد پيش از تمام شدن ده روز، دوباره خون مي بيند.

***

*حیض زن باردار:

اگر خون ناشي از زخم و جرح يا عفونت باشد و يا احتمال قوي بدهد که مربوط به آن است بايد نمازها را بخواند ولي اگر با ايام عادت مصادف شد خوني که احتمال مي دهد مربوط به عادت باشد و جريان داشته باشد (نشانه هاي خون حيض را داشته باشد) حکم حيض را دارد.

***

*کارهایی که بر حائض حرام است:

انجام اين کارها بر حائض حرام است: ۱- تمام عبادتهايي که شرط صحت آن، وضو يا غسل يا تيمم است. ۲- کارهايي که بر جنب حرام است. ۳- نزديکي (دخول) هم بر زن و هم بر مرد. اما لذّتهاي ديگر مانعي ندارد. ۴- طلاق در اين دوران باطل است.

***

*

نزدیکی در ایام حیض:

نزدیکی با همسر در ایام عادت ماهیانه حرام است اما لذتهای دیگر مانعی ندارد.

***

*نزدیکی قبل از غسل حیض:

چنانچه کاملا پاک شده باشد و حتی لکه خون کمرنگی نیز نبیند، نزديکي کردن قبل از غسل اشکال ندارد.

***

*استفاده از قرص جلوگیری برای قطع عادت ماهانه:

در صورتى كه ضرر مهمّى نداشته باشد اشكالى ندارد، و چنانچه لكّه هايى ببيند ولى سه روز اوّل متّصل و پى در پى نباشد حكم استحاضه را دارد.

***

*قرائت قرآن در دوران حیض:

لمس متن قرآن و خواندن آياتي که سجده واجب دارد بر چنين اشخاصي حرام است ولي قرائت آيات ديگر جايز است، هر چند خواندن بيش از هفت آيه کراهت دارد (يعني ثواب آن کمتر از ايام ديگر است). همچنين خواندن دعاها و زيارات و انجام سجده و فرستادن صلوات و ساير اذکار به طور کلي مانعي ندارد.

***

*زنان فاقد رحم که یائسه نیستند:

در صورتى كه رحم آنها را به طور كامل برداشته باشند خونى كه مى بينند عادت محسوب نمى شود و حکم خون زخم و مانند آن را دارد و برای نماز شستن آن خونها کافی است. و در صورت طلاق احتیاط این است که عدّه نگه دارد.

***

*خون پس از یائسگی:

سن يائسگي مربوط به خونهاي مشکوک است، هرگاه خوني که پس از سن يائسگي ميبينند تمام شرايط حيض را داشته باشد، عادت ماهانه محسوب ميشود و احکام حيض را دارد و الا اگر خون جراحت و مانند آن نباشد استحاضه است.

***

*تجاوز خون از ده روز همراه با عبادات:

چنانچه خون حيض (حتي اگر بصورت لکه کمرنگي باشد) از ده روز بگذرد به مقداري که در ماههاي قبل خون ميديده عادت ماهانه قرار ميدهد، و بقيه حکم استحاضه دارد که بر اساس کثیره یا قلیله بودن استحاضه، باید به انجام عبادات خود بپردازد. و اگر مجموع ( پاکي و خون) از ده روز تجاوز نکند همه آن حيض محسوب ميشود که بعد از پاکی باید غسل نماید و اگر از ده روز تجاوز نماید در پایان روز دهم باید غسل کند و عبادات خود را انجام دهد. ضمنا در ایام پاکی بین حیض(اگر حتی لکه کمرنگی نیز نمی بیند) باید غسل کند و عبادات خود را انجام دهد.

***

*لکّه بینی قبل از حیض در روزه:

اگر خون یا لکه، در ایام عادت باشد حیض حساب کند و روزه را ترک کند و اگر نیست استحاضه. بعد از آن اگر روشن شد که حیض است روزه را قضا کند.

***

*لکّه بینی بعد از حیض در روزه:

اگر عادت معين دارد (مثلا هفت روز) و روز هشتم نيز خون ديده است، بنا را بر حیض می گذارد. اگر خون در روز دهم قطع شد همه ده روز، حيض است و روزه تمام اين ده روز را بايد قضا کند و اگر خون تا روز يازدهم نيز ادامه داشت باید به حکم استحاضه عمل کند. بنابراین برای روزه، قبل از اذان صبح روز یازدهم غسل می کند و روزه می گیرد.

***

*وظیفه زن مستحاضه:

در استحاضه قليله بايد زن براى هر نماز يك وضو بگيرد (بنابراحتياط واجب) و واجب است از سرايت خون به ساير اعضا جلوگيرى كند، امّا عوض كردن پنبه و دستمال واجب نيست، هر چند احتياط است. و در استحاضه كثيره واجب است سه غسل انجام دهد: يك غسل براى نماز صبح و ديگر براى نماز ظهر و عصر و سوم براى مغرب و عشا و بايد ميان اين نمازها جمع كند و احتياط مستحب آن است كه علاوه بر اين، براى هر نماز يك وضو بگيرد، قبل از غسل يا بعد از آن.

***

*استحاضه و خون های مشکوک:

در صورتی که خون، علائم و شرایط حیض (مانند پیوستگی در سه روز اول) را نداشته باشد و بر اثر زایمان و یا زخم و جرح و یا عفونت نباشد در حکم استحاضه است.

***

*نزدیکی در ایّام استحاضه:

نزدیکی در زمان استحاضه قلیله مانعی ندارد اما در زمان استحاضه کثیره تنها در صورتی مجاز است که غسلهای روزانه را انجام داده باشد.

***

*وظیفه زن نفساء:

هرگاه قبل از گذشتن ده روز از ولادت، پاک شود بايد غسل کند و عبادت هاي خود را انجام دهد ولي اگر در اين مدت، دوباره خون ببيند (حتي لکه کمرنگ)، چنانچه (مجموع پاکي و خون) از ده روز نگذرد تمام آن نفاس است و اگر بيشتر از ده روز باشد چنانچه در حيض، عادت عدديه دارد به اندازه آن نفاس، و بقيه استحاضه است و اگر عادت ندارد تا ده روز نفاس، و بقيه استحاضه است. ضمنا تمام کارهايي که بر حائض حرام، واجب، مستحب يا مکروه است براي زن نفساء نيز همين حکم را دارد.

***

*نفاس در سقط جنین(کمتر از چهار ماه):

بايد طبق وظيفه مستحاضه عمل نموده و عبادات خود را انجام دهد و در عين حال، از کارهاي ديگري که بر حائض حرام است دوري کند. اگر قبل از گذشتن ده روز از سقط، پاک شود و دوباره خون ببيند (حتي لکه کمرنگ)، چنانچه (مجموع پاکي و خون) از ده روز نگذرد به همين شيوه عمل مي کند. ولي اگر خون، بيشتر از ده روز ادامه پيدا کند، بقيه را به دستور استحاضه عمل مي نمايد.

***

*خون نفاس بیشتر از یک ماه:

اگر درحيض عادت دارد بايد به تعداد روزهاي عادتش نفاس قرار دهد، بعد از آن تا ده روز حکم استحاضه دارد، بعد از گذشتن ده روز اگر همزمان با ايام عادتش باشد بايد مطابق احکام حائض عمل کند (خواه نشانه هاي خون حيض را داشته باشد يا نه) و اگر همزمان با ايام عادتش نباشد حکم استحاضه دارد، مگر اين که خون داراي نشانه هاي حيض باشد.

***

*نزدیکی در ایّام نفاس:

هرگاه خون نفاس از ده روز بگذرد چنانچه در حيض، عادت عدديّه دارد به اندازه آن نفاس، و بقيّه استحاضه است و اگر عادت ندارد تا ده روز نفاس، و بقيّه استحاضه است. نزديكى كردن با زن در حال «نفاس» حرام است اما بعد از نفاس اگر زن در استحاضه قلیله باشد مانعی ندارد ولی در استحاضه کثیره باید قبل از نزدیکی، غسل روزانه را انجام داده باشد.

***

*زیارت ائمه و امام زاده ها برای حائض:

توقف در قسمتهایی که مسجد است جایز نیست و احتیاط واجب آن است که در حرم (محوطه اطراف ضریح) امامان علیهم السلام توقّف نکند، ولی داخل شدن به رواقهای اطراف ضریح مطهّر ائمه و زیارت امامزادگان اشکالی ندارد.

***

*زیارت امام زاده برای حائض:

زیارت امامزادگان اشکالی ندارد ولی توقف در قسمتهایی که مسجد است جایز نیست.

***

*ورود به مسجد برای جنب، حائض و نفساء:

برای شخص جنب، زن حائض و نفساء، توقّف كردن در مسجد یا داخل شدن براى گذاشتن چيزى در آن حرام است امّا اگر از يك در داخل و از در ديگر خارج شود يا براى برداشتن چيزى برود مانعى ندارد. البته رفتن به مسجدالحرام و مسجد پيغمبر (ص) برای این افراد، مطلقا حرام است؛ حتی اگر از يك در داخل و از در ديگر خارج شود. البته توقف در قسمتي که حکم مسجد ندارد و معمولا در مساجد، براي افراد معذور، درنظرگرفته ميشود اشکالي ندارد.

***

*ورود به مسجد برای زن مستحاضه:

رفتن به مسجد و توقف در آن، برای زن مستحاضه قلیله حرام نیست و زن مستحاضه کثیره در صورتی مجاز به این کار است که غسل های روزانه را انجام داده باشد.

***

*ورود به حسینیه برای معذورین:

رفتن به حسینیه و مکان های مشابه که حکم مسجد را ندارد، مطلقا اشکالی ندارد.

جستجو