خودکشی:
خودکشي از گناهان کبيره محسوب مي شود و مجازات شديدي در جهان آخرت دارد، و شخص مؤمن هرگز به آن فکر نمي کند، و نشانه ضعف ايمان و ناتواني او است.
دعا و شرکت در مراسم کسی که خودکشی کرده:
خودکشى به یقین از گناهان کبیره است، و مالکیّت انسان نسبت به نفس خویش، نمى تواند دلیل بر خودکشى شود. همان گونه که مالکیّت انسان نسبت به اموالش، نمى تواند مجوّز آتش زدن آن گردد. البتّه باید تمام مراسم را براى این گونه افراد مانند مسلمان عادّى انجام داد، و شرکت در این مراسم و دعا براى نجات آنها مانعی ندارد، شاید مشمول عفو الهى واقع شوند.
گناه کبیره:
گناه کبیره گناه بسیار بزرگی است که در قرآن مجید یا روایات معتبر اسلامی وعده عذاب نسبت به آن داده شده؛ مانند قتل نفس ، رباخواری، غیبت، تهمت، دروغ، خوردن مال مردم و امثال آن. این گناهان غالبا آثار بدی در دنیا نیز دارد.
فکر گناه:
فكر گناه تا زمانى كه منتهى به انجام گناه نشود، گناه محسوب نمى شود، ولى بى شك آثار نامطلوبى بر روح انسان مى گذارد.
افکار و خیالات شیطانی:
اين اوهام وخيالات، كه بصورت بى اختيار به ذهن انسان مى رسد، گناه محسوب نمى شود. و براى دفع آن، مداومت بر ذكر «لا حول و لا قوة الا بالله العلىّ العظيم» مؤثّر است.
توبه:
توبه حقیقی آن است که به طور جدّی از گناهان توبه نموده، و آنها را ترک کرده و با اعمال نیک آینده، گذشته را جبران کنند. در این صورت ان شاء الله مشمول بخشش الهی واقع خواهد شد.
توبه ناتمام:
نباید توبه خود را بشکند ولی اگر اتفاقا توبه را شکست نبايد توبه ناتمام را بىاثر بداند. و از اين كه توبه را مىشكند نااميد نشود، و باز هم عزم را جزم كند و به درگاه واسعهاش باز آيد و توبه كند، و آن قدر اين كار را تكرار نماید تا انشاءالله به توبه ناگسستني نایل شود.
معنای غیبت:
غیبت آن است که عيب پنهان و مخفي شخصي در غیاب او و نزد كسي كه از آن اطلاع ندارد بيان شود ولی در مواردی که مسأله مهمّی مطرح است ـ مانند موارد مشورت و اصلاح رابطه بین دو یا چند نفر و امثال آن ـ استثنا شده است.
موارد جواز غیبت:
غیبت در مواردی از قبیل دادخواهی در برابر ظلمهائی که به انسان شده و مشورت دادن به افراد و مواردی که نهی از منکر تنها از همین راه ممکن باشد، جایز است.
غیبت مسئولین:
غیبت هیچ کس جایز نیست، و غیبت آن است که عیب پنهانی و مخفی شخص، نزد کسی که از آن اطلاع ندارد بیان شود؛ امّا انتقادهای سازنده همراه ادب و احترام اشکالی ندارد.
جبران غیبت:
در صورت امكان و عدم مفسده بايد از غيبت شونده حلاليّت بطلبد، در غير اين صورت لازم است به قدرى براى او كارهاى خير انجام دهد تا يقين به رضايت وى حاصل شود.
قهر کردن:
قهر كردن بطور كلّى از نظر اسلام كار بسيار نامطلوبى است؛ مخصوصاً اگر براى بهانههاى كوچكى باشد. هر كدام از دو طرف، در آشتى پیشقدم شود روز قيامت زودتر از ديگرى وارد بهشت می شود.
دروغ مصلحتی:
دروغ مصلحتى آن است که دروغ، مصلحت مهمترى از راست گفتن داشته باشد; مانند دروغ گفتن براى آشتی دادن دو یا چند نفر . البته در صورتى كه از طريق توريه امكان خلاصى از دروغ باشد، احتياط واجب آن است كه از اين راه استفاده كنند.
نفرین:
بهتر است بجای نفرین برای هدایتش دعا کنید و در مواردی که احساس می کنید که نیاز به برخورد است می توانید به مراجع قانونی و یا بزرگان فامیل مراجعه نمائید تا شما را راهنمائی نمایند.
لطیفه های قومی:
در مواردی که باعث ایذاء یا هتک آن اقوام شود حرام است.